Railkoker: voor elke situatie de beste keuze

Het moet werken en smoelen

Elektriciteit wordt steeds belangrijker in onze huidige wereld. De elektrische installaties worden groter en daarmee ook het aantal aansluitingen. In grotere gebouwen komt de elektriciteit via één of meerdere transformatoren binnen op een centraal schakelbord: de hoofdverdeler. Naast transformatoren worden ook generatoren en UPS-systemen ingezet en al die onderdelen moeten met elkaar verbonden worden en naar de verbruiksunits worden getransporteerd. Dit kan allemaal met zware kabelaansluitingen, maar railkokersystemen komen keer op keer als betere oplossing uit de bus.

 

Thijs de Boer, accountmanager bij railkokerexpert STbenelux, licht de voordelen van de zogeheten busbar of busway systemen toe. “Een voordeel dat in de huidige bedrijfsvoering van ondernemingen steeds zwaarder weegt, is het feit dat railkoker milieuvriendelijker en duurzamer is dan kabels. Ruimtebesparing is een ander punt: ten opzichte van kabeltrajecten nemen railkokers minder plaats in. Dat is een extra voordeel op locaties waar veel kabels samen in een kabelgoot of onder verhoogde vloeren komen te liggen. Bovendien is de warmte die samengepakte kabels genereren niet wenselijk. Het kan niet alleen tot onveilige situaties leiden, maar in datacenters - waar koeling van de gevoede servers prioriteit heeft – is dat al helemaal niet gewenst. Dan is een rail op hoogte een ideale oplossing. Het installeren van railkoker kan ook nog eens in minder tijd dan het leggen van de kabels en is vanwege het plug-and-playkarakter van de componenten minder foutgevoelig. Afhankelijk van het type rail laat het uitgelegde traject aanpassingen en uitbreidingen eenvoudig toe. Apparatuur kan waar dat nodig is worden bijgeplaatst, om rack- of productiecapaciteit te verhogen. Dit modulaire aspect is in datacenters en in de industrie een veelgeprezen pluspunt.”

 

HET MOET WERKEN ÉN SMOELEN

“Als specialist in het ontwerpen en implementeren van railkokersystemen, horen we dat keer op keer”, vervolgt De Boer. “Door de veelzijdigheid van het product kan het overal worden toegepast. We leveren railkokers in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er eenvoudige transportrails, maar ook distributierails waarvan men op elk gewenst punt kan aftakken. Daarnaast heeft elke type rail weer zijn eigen situatie- en omgevingsspecifieke voordelen. Zoals ampèrage, stofdichtheid, (spat) waterdichtheid en zelfs esthetische eigenschappen. Dat laatste leidt misschien tot een opgetrokken wenkbrauw, maar wat in het zicht hangt, moet ook smoelen. Zo vertegenwoordigen we bijvoorbeeld het merk Starline, dat zich niet alleen van veel andere fabricaten onderscheidt door aftakmogelijkheden op elke door de eindgebruiker gewenste positie over de gehele lengte van de railkoker, maar juist ook met het aantrekkelijke, strakke design. Daarnaast werken we graag met het fabricaat Canalis van Schneider Electric, dat robuust is en geschikt voor de ‘zwaardere’ projecten. Daardoor kunnen we uiteenlopende marktsegmenten bedienen met het product dat het meest geschikt is gezien de eigenschappen. Op basis van tekeningen, nauwgezette metingen, onderzoek op locatie en de wensen van de klant werken we steeds de beste oplossing uit.”

 

WELK TYPE RAILKOKER TOEPASSEN?

“Soms maakt de klant natuurlijk de keuze voor het fabricaat railkoker. Geen punt, we kunnen met elk type busway overweg. Maar als we een systeem mogen adviseren, dan doen we dat weloverwogen. Het advies van STbenelux is gebaseerd op kennis en ervaring. Zo leverden en assembleerden we in opdracht van Kromwijk Elektrotechniek ruim 600 meter railkoker voor de nieuwbouwlocatie van Vergeer Kaas. Het railsysteem voorziet in de koppeling van de transformatoren met de hoofdverdeler en het energietransport naar de verschillende onderverdelers en zware machines, zoals de complete koelinstallatie. Om de transformator – die los staat in een eigen schakelhuis – te verbinden met de hoofdverdeler in het hoofdgebouw, was een weer- en windvaste verbinding tussen de twee gebouwen nodig. Wij adviseerden om dit deel van het project uit te voeren met het waterdichte Canalis KR, vanwege de hoge IP-waarde.”

 

OF EEN COMBINATIE VAN MERKEN?

“Voor Global-e datacenter pasten we het van oorsprong Amerikaanse fabricaat Starline toe om de dataracks in de datazaal te voeden. Dat adviseerden wij vanwege de modulariteit, de flexibiliteit, de overzichtelijkheid, de uitgebreide keuze van uitvoering en tevens het fraaie design van de aftakkasten. Voor de aanvoer van de voeding naar de datazaal kozen we weer voor Canalis van Schneider Electric. Dit type rail is bij uitstek geschikt voor het veilig transporteren en distribueren van grote vermogens. Met automaattechniek beveiligde Canalis aftakkasten verzorgen de koppeling naar elk van de railvoedingskasten van het Starline railsysteem in de zaal. Zo maken we voor elke situatie de beste keuze, eventueel met een combinatie van merken.”

Beeld1_Het robuuste railsysteem van Canalis Beeld1_Het robuuste railsysteem van Canalis
Voorbeeld beeldsnede combinatie Voorbeeld beeldsnede combinatie